~*~KALiMAH TAUHiD~*~







~**~TiADA TUHAN KECUALi ALLAH, MUHAMMAD RASULULLAH pd SETiAP KERLiPAN & PD SETiAP NAFAS Sbyk LuasNYA APA YG ADA pd iLMU ALLAH ~**~

~*~SOLATLah KiTa, Sebelum KiTa diSOLATkan~*~


~*~PLS OPEN this WEB with MOZILLA FIREFOX or INTERNET EXPLORER...for BEST Results, Tq (^^,)

AL_QURAN Video+ TerJemahan

~*~*~*~

HADIS ~ PESANAN RASUL KITA, UTK UMATNYA TERSAYANG!!!

~*~*~*~*~*~*~*~*~*[PerHaTiKan MuTiARA KATANYA]
~~*~~[PerHaTiKan MuTiARA KATANYA]
~~**~~[PerHaTiKan MuTiARA KATANYA]
~~***~~[PerHaTiKan MuTiARA KATANYA]
~*~*~*~* ~*~ ~*~
PESAN Rasululah S.A.W
“Sesungguhnya PALING diRASA BERAT oleh seOrg MUNAFIK, ADALAH melaksanakan SOLAT ISYA' dan SOLAT SUBUH. Sekiranya mereka tahu akan ke AGUNGAN PAHALAnya, NISCAYA mereka mendatanginya (ke MASJID, SOLAT berJEMAAH) sekalipun dlm keadaan MERANGKAK2
(HR Bukhari Muslim)

~*~ “Sesungguhnya ALLAH akan mgumpulkan Org2 MUNAFIK dan 0rg2 KAFIR di dlm JAHANNAM
(An Nisa:140).

SOLAT BERJEMAAH LEBIH TINGGI 27 DERAJAT DIBANDING SOLAT SENDIRI“
(HR Bukhari – Muslim)

~*~ Download Audio Kuliah
***
~***~أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا (Setelah diterangkan) APAKAH mereka[KAMU] SENGAJA tidak berUSAHA MEMAHAMI serta meMIKIRkan isi Al-QURAN? ATAU HATI mereka TERKUNCI RAPAT (yg mghalangnya drpda MENERIMA AJARAN Al-QURAN)? (QS Muhamad: 24) ~*~*~***~

Wednesday, November 11, 2009

AL-iKHLAS ~ Kafiat amaL dan Kesahnya...

8.11.09
Al-Ikhlas dan Kaifiat Mengamalnya
Rasanya elok gak DEN berbicara bab ini...

8.11.09


Al-Ikhlas dan Kaifiat Mengamalnya

Rasanya elok gak DEN berbicara bab ini...


Guru dan Sifu DEN selalu berpesan cukupkan dahalu Al-IKHLAS untuk diri sebanyak 100,000 kali...baru melangkah lebih lanjut....

Kaedah yang biasa diamalkan orang ialah sesudah tengah malam...yakni dimasukan dalam agenda Qiamullail...


Selepas Solat Tahajud after 12 pm...

Bismillah - 1000x
Selawat - 1000x
Al-Ikhlas - 1000x atau lebih...cuma minima 1,000 sehari...Semuga Allah mencampakan rasa ikhlas itu kepada kita...

Maknanya minima 100 hari le beb...

Disambung selepas Subuh seberapa yang mampu...biasanya 500x sudah memadai..

Anyway kata orang jawa....100,000x mau cari dulu untuk diri sendiri...PENEBUSAN DIRI

46 komen:

noza said...
Apo laa agaknya kaifiat dan khasiatnya tu, tak sabar den nak amalkan ni sifu... ok semua, meh masuk rapat2 sifu nak bagi ilmu ni ooiii... moga2 berkat dunia akhirat...
penyupucat said...
btul tu tok...kasi yang basic dulu..
DARUL SAKA said...
bab khasiat tu yang den tak gemar..bab khaifiat ok le..
FL said...
salam tok. amalan tok kenali.... al-ikhlas kongsikan kan boleh tak tok... cara2 nya. tq tok.
Mohd Ali Atan said...
sifu, bagaimana dengan tok kenali yang menjadikan surah al ikhlas sbg zikir?tok kenali tak join mana2 tarikat.tok kenali dikenali sbg mahaguru pondok.tetapi tahapnya makamnya kamil mukammil...dengan amalan zikir surah al ikhlas...
zayn said...
Mohd Ali Atan : tok kenali tak join mana2 tarikat? betul ke..rasanya tok belagak boleh tolong jawap..hehehe
Ismail said...
Elok juga tanya sifu kita ni. Biar kita semua lg arif dan paham. TQVM sifu atas ilmu nih.
LMA said...
apa beza khasiat dan kaifiat tok?
terangwulan said...
apa ada kaifiat melalui amalan surah ini untuk menerbitkan sifat mukhlis ker Tok? Citer la Tok.
adi al amz said...
Apo yang den paham la kaifiat ialah tatacara pembacaan atau pengamalan. Khasiat ialah kelebihan yang diperolehi dari sesuatu yang diamalkan. Contoh mudah, makan madu khasiat dia baik untuk kesihatan, cerdaskan minda dsbnya. kaifiat cara2 nak makan madu tu dengan apa, bila berapa kali nak makan .
ardhmill said...
Tok Kenali ada join Tariqat Shatariah..tu pun aku surf2 intenet je..kalo maklumat tu salah,btolkan..harap maklum..=)(bahaye surf2 intenet bende2 sulit mcm ni.takut hentam kromo je info diorg letak.awas!)
zulkombat said...
Cuba rujuk Kitab "Detik-detik Sejarah Hidup Tuk Kenali" karangan Abdullah Alqari B Hj Salleh ms 121-124. Mohd Ali Atan mungkin betul.
DARUL SAKA said...
Sebenarnya Tok Kenali mengikuti aliran Musyahadah..Dia masuk Tarikat sebagai Masbuk sahaja...
Ismail said...
Abg...amalan ni kalau kita dah baca juga bersama2 bismillah 1000x...nanti lepas 41hari kira jazam bismillah juga ke bang?
DARUL SAKA said...
Kira ok le...
DARUL SAKA said...
Ada Waris Tok Kenali Jumpa DEN...dia pun ada amal QAF 100...So...korang fahamkan ? Bukan semua murid dia yg dia ajar..DEN kan sifu
Epal said...
Salam, dulu time Tok citer pasal qaf-qaf, Tok sebut " lu sapa..nk pkai diorang masuklah makam ikhlas..." lebih kurang makam ikhlas tu yang ni ke Tok?
lebaisufi said...
klau bca al-ikhlas terlebih lagi baguih ka?tiap2 ari bca xkira plak..
Muhammad said...
untuk amalan diatas kena ada niat jazam juga ker Abg
DARUL SAKA said...
Untuk 100,000 ribu tu..niat penebusan diri.. Yg itu KaF yang satu Qof....beza....KAF tu macam Kaf 40,44 dll...Tu nama2 JIN... Qaf tu ayat Quran yg ada huruf QOF didalamnya.
DARUL SAKA said...
Biasanya anak yg solah akan membuat pula 100,000 untuk ibu dan 100,000 x untuk ayah...
Epal said...
Silap...maksud sy kaf... Termenung jugak baca ni.........
terangwulan said...
100k utk ibu n 100k utk ayah? semoga Allah beri kemudahan bagi kita sumer. Tok tlg doa2kan.
Rayzprince said...
Assalaamualaikum Tok, Ambe nok minta ijazah dan keizinan daripada Tok untuk beramal dengan amalan: Bismillah, 1000x Selawat, 1000x Qulhuolloh, 1000x jazakallah.
zackfarid said...
Salam, 100,000 ribu terus menerus ke atau boleh terputus-putus
babykhalifah said...
salam tn. n pengunjung lain... sy pon mohon ijazah n izin diamalkan amalan2; Bismillah 1000X selawat 1000X Al Ikhlas 100,000 X ...ermmm cuber usaha amalkan ...raser cam tk mampu pulak buat setiap hari...kalau wat selang2 hari, boleh ker tn...
DARUL SAKA said...
Bukannya suruh buat 100,000 straight....kalau dah terputus...buat aje...cuma janganlah samapi 7 hari terputus...DEN masih ingat ..dulu den buat...siap tulis IIII lepas tu silangkan...yelah baru form 3...jadi kira lima-lima...yANG DIPENTINGKAN ialah ISTIQOMAH....BUKAN JUMLAH
FL said...
salam tok.. saya terima ijazah ni. al-ikhlas... tq tok. (kayuh perlahan-lahan, janji sampai)
terangwulan said...
Tok ni form 3 dah layan zikir. Kita ni form 3 dok layan citer maero attack lagi... Dah tua bangka baru start zikir... Apapun kena sentiasa bersangka baik la kan Tok?
planetdesign enterprise said...
apayang di maksudkan penebusan tok ?? hakikatnya apa tok??
Lutarkas said...
???
DARUL SAKA said...
Itu nukilan ulama...walaupun sebenarnya seumur hayat kita beribadah takan dapat membayar walau 1 biji mata pun...100,000 al-ikhlas itu menebus diri kepda ALLAH..sebagai tanda syukur dibenarkan menjadi hambaNya..
DinTN said...
YANG DIPENTINGKAN ialah ISTIQOMAH....BUKAN JUMLAH Alhamdulillah..peringatan buat ambe dan rakan2.. mujur x perlu straight..dapat "gap" sampai 7 hari.. saya terima ijazah ini.. tq tok.. nanti masa seminar mintak tok ijazahkan direct kalau boleh..:)
Fusus Hikam said...
Ya...Al-Ikhlas juga sbgai penebusan diri...hari ni dah 37 hari (dari 7.10.2009) smnjak sifu ijazahkn kalimah ‘Laila ha illAllah’ mungkin ada yg dah settle 70,000x. Ada kisah dari Futuhat Ibn A’rabi... “Nasiht ku pd anda ialah utk menylmatkn diri dngn menebusnya drpd Allah & mbebaskn tengkuk anda drpd api dngn brkta ‘Laila ha illAllah’ 70,000x. Dngn mlkukan ini, Allah akn mmbebaskn tengkukmu drpd api & tengkuk sesiapa jua yg dibacakn utknya.(mereka yakin ini hadis) Abul Abbas Ahmad b Ali mengkhabarkn pd ku suatu kisah tntng hal ini semasa di Egypt. Syeikh Abd Rabi mempunyai shidangan mkanan diats meja utk dimkan brsama-sama bebrapa tetamu & antaranya ialah sorg budak muda yg dikatakn kasyaf (namun blum diyakini kasyafnya). Budak itu menghulurkn tangan utk makan, tiba2 dia menangis. Bila ditanya dia menjawab “Aku meliht api neraka & ibuku didlmnya” & dia terus menangis. Syeikh Abd Rabi berkata didlm hati,”Ya Allah aku telah menyempurnakn 70,000 ‘Laila ha illAllah’ aku memberikn utk mbebaskn ibu budak ini drpd api”. Tiba-tiba budak tadi berkata ‘Alhamdulillah! Aku melihat ibuku bebas drpd api neraka tetapi aku tidk tahu kenapa dia boleh bebas’ Abd al-Rabi berkata ‘ dngn itu aku yakin akan sabda Nabi s.a.w adalah sahih dngn kasyaf budak itu, dan kasyaf budak itupun menjadi benar dngn khabar ini. Maaf panjang…..lebar Wallahua'lam
tegx said...
seorang guru berpesan supaya membuat lailahaillallah 70 000x sebanyak 7 set.. total:490 000x.. yang ini untuk diri sendiri.. lepas tu buat pula untuk ibu 7 set.. lepas tu buat pula untuk bapa 7 set.. kalau yang dah kahwin tu buat untuk bini 7 set.. dan untuk setiap anak 7 set.. tu la tanggung jawab seorang anak dan suami katanyer.. jangan lupa untuk lapis 1 set sebelum buat setiap yang 7 set tu katanyer lagi.. mohon la kat Allah moga dipanjangkan umur semoga sempat cover semua..(dia kata lagi..) Wallahua'lam
tukang zasss said...
aku dah kira guna kalkulator saintifik aku..jumlah kesemuanye : 2450000x (ni termasuk 1 org anak..)kalau 5 anak..??lu kiralah sendiri...
Ismail Rubani said...
alhamdulillah, Saya pohon izin beramal dengannya.
rusyani09 said...
tok,,sy pon mohon ijazah n izin diamalkan amalan2; Bismillah 1000X selawat 1000X Al Ikhlas 100,000 X
Skuad Peninjau said...
Pohon izin nak mengamalkan tok. Semoga dapat rasa zouq lebih lagi dalam beribadat kepadanya.
Tarmizy-rwgCH said...
mohon juga ijazah untuk saya mengamalkan semua ilmu di sini.
Arif said...
Ades! Istiqomah, Mujahadah dan Himmah yang tinggi diperlukan ;) Bagi sesiapa yang buat 1000x dlm Qiamullail lepas kul 12am tu, InsyaAllah boleh buat Qursi 1000x gak.. hhmmm aaaa semoga kita semua diberikan sedikit afaalNya untuk beramal kuat dan dengan hati yang Ikhlas. Lepas seminar ni bertambah kuat semangat tapi bak kata Tok Kiyai "Guru dan Sifu DEN selalu berpesan cukupkan dahalu Al-IKHLAS untuk diri sebanyak 100,000 kali...baru melangkah lebih lanjut...." jadi kena abiskan Al-Ikhlas 100,000x hmmm aaaa ;)
Ahmad said...
Salam Tok, Saya pun pohon diijazahkan amalan dalam ni. Dengan izin Tok. Insya Allah.
Hosna said...
Amalan Kaf 40 sebenarnya mempunyai sejarah kisah golongan auliya' berjumlah 40 orang yang berlaku di Bukit Golan di zaman Nabi Musa A.S. Doa tersebut di dalam bahasa Ibrani atau Suryani bahasa nabi-nabi sebelum kerasulan Nabi Muhammad SAW. Jangan beramal tanpa bai'ah dengan guru mursyid yang mempunyai sanad salasilah sehingga ke Rasulallah SAW. Nanti menjadi 'kepanasan' atau gila isim. Rujuk ABJAD MALAYSIA.P.K.2090
qal said...
salam tok, saya baru lg dlm ruangan nie..dulu pernah belajar sikit2.. nak tau,yg mana kena buat dulu baca kalimah lailahaillallah 70k x @ al-ikhlas 100k x???
sukabenar said...
Asssalamualaikum Tok izinkan saya amalkan Bismillah 1000 x selawat 1000 x Al Ikhlas 1000x
pragas said...
Salam Tok, Saya pun pohon diijazahkan amalan dalam ni. Dengan izin Tok. Insya Allah. Al Fatehah sent



Lading_Emas

No comments:

~*~*~*~ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... ~*~*~