~*~KALiMAH TAUHiD~*~~**~TiADA TUHAN KECUALi ALLAH, MUHAMMAD RASULULLAH pd SETiAP KERLiPAN & PD SETiAP NAFAS Sbyk LuasNYA APA YG ADA pd iLMU ALLAH ~**~

~*~SOLATLah KiTa, Sebelum KiTa diSOLATkan~*~


~*~PLS OPEN this WEB with MOZILLA FIREFOX or INTERNET EXPLORER...for BEST Results, Tq (^^,)

AL_QURAN Video+ TerJemahan

~*~*~*~

HADIS ~ PESANAN RASUL KITA, UTK UMATNYA TERSAYANG!!!

~*~*~*~*~*~*~*~*~*[PerHaTiKan MuTiARA KATANYA]
~~*~~[PerHaTiKan MuTiARA KATANYA]
~~**~~[PerHaTiKan MuTiARA KATANYA]
~~***~~[PerHaTiKan MuTiARA KATANYA]
~*~*~*~* ~*~ ~*~
PESAN Rasululah S.A.W
“Sesungguhnya PALING diRASA BERAT oleh seOrg MUNAFIK, ADALAH melaksanakan SOLAT ISYA' dan SOLAT SUBUH. Sekiranya mereka tahu akan ke AGUNGAN PAHALAnya, NISCAYA mereka mendatanginya (ke MASJID, SOLAT berJEMAAH) sekalipun dlm keadaan MERANGKAK2
(HR Bukhari Muslim)

~*~ “Sesungguhnya ALLAH akan mgumpulkan Org2 MUNAFIK dan 0rg2 KAFIR di dlm JAHANNAM
(An Nisa:140).

SOLAT BERJEMAAH LEBIH TINGGI 27 DERAJAT DIBANDING SOLAT SENDIRI“
(HR Bukhari – Muslim)

~*~ Download Audio Kuliah
***
~***~أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا (Setelah diterangkan) APAKAH mereka[KAMU] SENGAJA tidak berUSAHA MEMAHAMI serta meMIKIRkan isi Al-QURAN? ATAU HATI mereka TERKUNCI RAPAT (yg mghalangnya drpda MENERIMA AJARAN Al-QURAN)? (QS Muhamad: 24) ~*~*~***~

Tuesday, September 6, 2011

Mat Indera ~ Sila buat kajian... Sejarah tak pernah menipu Anda..ttpi kita yg tertipu kenapa..?

Kisah Mat Indera, Utusan Memfitnah Mat Sabu Sebagai Penyokong Kominis


Kerajaan Johor iktiraf Ketokohan Mat Indera Oleh Mohamed Hadi al-Majwi

Sebelum kita disesatkan lebih jauh lagi oleh media-media parti pemerintah, eloklah kita semua kembali ke pangkal jalan, mengkaji dan memahami semula sejarah.

Sebetulnya tatkala kali pertama saya menonton klip video ceramah Mohamad Sabu (Mat Sabu) mengenai tragedi Bukit Kepong itu, hati saya telah terdetik "Apa sajalah yang UMNO akan merapu lepas ni". Dan memang saya mahu saksikan, label apakah yang hendak dicop kepada Mat Sabu rentetan daripada ceramah beliau.

Sememangnya ucapan Mat Sabu telah diputarbelitkan oleh Utusan Malaysia dan kalau salah bacaan,kita juga akan terperangkap dengan permainan Utusan Malaysia. Mat Sabu tidak pernah menyebut komunis, tetapi hanya menyebut nama Mat Indera, pejuang yang telah mengetuai serangan ke atas Rumah Pasong Bukit Kepong pada 23 Februari 1950. Inti ucapan Mat Sabu ialah ketokohan Mat Indera sebagai pejuang kemerdekaan yang peranannya digelapkan oleh parti pemerintah, tetapi di tangan Utusan Malaysia, tiba-tiba Mat Sabu pula yang sokong komunis!

Yayasan Warisan Johor iktiraf Mat Indera

Saya tidak perlu membuat rujukan daripada pelbagai sumber untuk membuat pendirian bahawa Mat Indera ialah seorang pejuang kemerdekaan, seperti yang disebutkan oleh Mat Sabu. Saya hanya merujuk kepada buku biografi Pengukir Nama Johor yang diterbitkan oleh Yayasan Warisan Johor pada tahun 2004. Di dalam buku ini terdapat 22 biografi ringkas tokoh-tokoh ternama Johor dan salah seorang daripadanya ialah Mat Indera sendiri.

Jangan tak percaya, Yayasan Warisan Johor meletakkan nama Mat Indera sebaris dengan Almarhum Sultan Ismail dan Tun Sulaiman Ninam Shah, bekas pengerusi tetap UMNO. Malah foto Mat Indera juga menjadi sebahagian daripada kulit hadapan buku ini. Buku ini adalah hasil karya pelbagai penulis, tetapi biografi Mat Indera ditulis oleh Ismail Adnan, bekas guru kanan yang pernah menjadi Timbalan Pengarah, Institut Kepimpinan dan Latihan Semangat Dato' Onn.

Buku ini juga telah disunting oleh Profesor Datuk Abu Bakar A. Hamid, bekas Profesor di Jabatan Pengajian Media, Universiti Malaya dan Md Ismail Zamzam, Tokoh Guru Berjasa Johor 2002. Prakata buku ini pula ialah daripada Menteri Besar Johor sendiri, Dato' Abdul Ghani Othman. Pendek kata, penerbitan buku ini mendapat restu kerajaan Johor.
Title/JuduL:  Pengukir Nama Johor,
editor/disunting oleh  Dr. Abu Bakar A. Hamid, Md Ismail Zamzam,
Publisher Johor Bahru : Yayasan Warisan Johor, 2004
Nah, saya tak pasti adakah selepas ini nama-nama ini pula akan dilabelkan sebagai pengkhianat tetapi merekalah yang bertanggungjawab mengangkat ketokohan Mat Indera sebagai pejuang kemerdekaan.

Siapa Mat Indera???


~*~Prof.Dr.Abu Hassan ~Siapa Petualang?
Siapa Pejuang? UMNO?


#Sikap menentukan Tindakkan

#Pejuang2 KeMerdekaan~Syahid

#Selamatkan Malaysia..!~*~Prof Dr Aziz Bari ~Analisa:UMNO=>Komunis 


Mat Indera, atau Ahmad bin Indera lahir di Kampung Gombak, Peserai, Batu Pahat, Johor pada tahun 1920. Beliau pernah bertugas sebagai guru agama di Parit Setongkat, Muar pada tahun 1937. Diceritakan juga Mat Indera pernah berguru dengan Haji Yassin (gambar), ayah kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menggesa Mat Sabu supaya bertaqwa baru-baru ini. Di dalam peperiksaan Darjah Khas untuk guru-guru agama, Mat Indera pernah menerima anugerah butang perak daripada kerajaan Johor di atas kecemerlangannya di dalam peperiksaan tersebut. Selepas lulus peperiksaan Darjah Khas, beliau bertugas di Sekolah Agama Bandar Pontian sebagai guru agama.~*~Pengakuan Adiknya sendiri..


Sewaktu pendudukan Jepun, Mat Indera bekerja sebagai peniaga beras. Setelah British kembali, Mat Indera bertugas pula sebagai ketua pengangkut beras di Pelabuhan Muar. Di waktu inilah Mat Indera membabitkan diri di dalam perjuangan menuntut kemerdekaan. Pada awalnya, Mat Indera dilantik menjadi Setiausaha Angkatan Pemuda Insaf (API) daerah Muar sewaktu API dipimpin oleh Ahmad Boestamam. Ketika British menguatkuasakan undang-undang darurat pada tahun 1948, semua parti politik berhaluan kiri diharamkan, termasuklah API (UMNO masih halal ketika ini dan hanya pernah haram sekali sahaja pada tahun 1988). Secara tidak langsung, Mat Indera menjadi buruan penjajah British.

Oleh kerana hanya komunis sahaja yang berjuang menentang British di dalam hutan, tidak dapat tidak Mat Indera terpaksa menjalinkan hubungan dengan komunis. Tindakan Mat Indera bersatu tenaga dengan komunis mencetuskan kemarahan British yang menawarkan hadiah sebanyak $25,000.00 kepada sesiapa yang berjaya menangkap Mat Indera. Ibu bapa Mat Indera, adiknya Johan Shah serta datuk dan nenek Mat Indera terpaksa keluar masuk penjara selama beberapa bulan kerana disoal siasat oleh pihak British, namun Mat Indera masih gagal diberkas oleh penjajah.

Mat Indera dan Bukit Kepong

Peranan Mat Indera di dalam tragedi Bukit Kepong juga hangat diperdebatkan. Banyak teori yang dikemukakan, ada yang mengiyakan, tapi tak kurang juga yang menafikan. Namun hampir kesemuanya bersetuju Mat Indera terbabit secara langsung menyerang Rumah Pasung Bukit Kepong.

Misalnya, anggota polis marin yang terselamat di dalam tragedi itu, Abu Bakar Daud (gambar) menafikan bahawa Mat Indera turut menyerang anggota polis, sebaliknya Mat Indera melindungi dan menyelamatkan keluarga anggota polis daripada menjadi mangsa pihak komunis. Seorang komunis Melayu, Shahran Abdul Ghani yang pernah aktif di kawasan Yong Peng mengesahkan bahawa serangan ke atas Rumah Pasong Bukit Kepong diarahkan oleh Mat Indera. Adik Mat Indera, Johan Shah pula mendedahkan bahawa abangnya mengaku bahawa beliau (Mat Indera) bertanggungjawab mengarahkan serangan ke atas Rumah Pasung Bukit Kepong tetapi tidaklah sehingga ke tahap membunuh dan membakar balai polis. Apa yang berlaku ialah orang-orang bawahannya yang berbangsa Cina telah melanggar arahan Mat Indera dan membuat pakatan rahsia tanpa pengetahuan Mat Indera.

Apa pun peranan sebenar Mat Indera dalam tragedi Bukit Kepong itu, pihak British telah melabelkan Mat Indera sebagai pengganas dan tawaran dinaikkan kepada $75,000.00 untuk sesiapa yang berjaya menangkap Mat Indera. Rancangan demi rancangan diatur, akhirnya pada 1952, Mat Indera tertangkap setelah diperdayakan oleh rakan yang dipercayai olehnya. Beberapa pemimpin Melayu, antaranya Kadi Haji Ahmad Shah Haji Abdul Jabar cuba memujuk Mat Indera supaya bertolak ansur dengan penjajah sewaktu perbicaraan di mahkamah untuk melepaskan diri daripada hukuman mati, tetapi semua ini ditolak oleh Mat Indera. Akhirnya, Mat Indera didapati bersalah dan dihukum gantung sampai mati pada 30 Januari 1953.

Tafsiran sejarah bukannya pengkhianatan

Buku ini turut memuatkan biografi tokoh yang terlibat secara langsung menangkap Mat Indera iaitu Bajuri Haji Siraj atau Sarjan Bajuri. Beliau merupakan pegawai yang terlibat untuk memberkas Mat Indera dan menerima habuan $75,000.00 seperti yang ditawarkan oleh pihak British. Beliau pernah memegang jawatan sebagai Ketua Pemuda UMNO Pontian dan pernah bertanding sebagai calon bebas setelah tidak terpilih sebagai calon Perikatan di dalam pilihanraya kecil Dun Pontian Kecil pada tahun 1961.

Di bahagian Pendahuluan buku ini, Sarjan Bajuri menyifatkan bahawa kedua-dua versi cerita (Mat Indera dan Sarjan Bajuri) merupakan subjek yang amat menarik untuk terus diperbincangkan dan dibuat kajian lebih lanjut. Ada yang menganggap Mat Indera sebagai wira dan ada pula yang menganggap Sarjan Bajuri sebagai wira. Menurut beliau, sejarah ialah apa yang ditafsirkan dan dikemukakan oleh para sejarawan berdasarkan bukti yang mereka dapati. Katanya lagi, "proses pembuktian dan pentafsiran ini berjalan terus menerus tanpa henti selagi manusia mampu menggali dan berfikir untuk mencari 'kebenaran'".

Kebenaran inilah yang dicari oleh setiap pengkaji sejarah. Apa yang dipohon oleh Mat Sabu ialah pihak parti pemerintah memberikan gambaran yang seadil-adilnya kepada para pejuang kemerdekaan dan tidak hanya memberi fokus kepada UMNO sahaja. Golongan kiri, golongan alim ulama' dan golongan yang "bukan UMNO" turut terbabit memperjuangkan kemerdekaan, hatta Dato' Onn Jaafar yang pernah dicop oleh UMNO sebagai boneka British juga turut berhasrat memperjuangkan kemerdekaan. Berikanlah kepada mereka penghormatan yang sewajarnya berdasarkan neraca intelek, bukan bidasan jelik. Tidak dapat difahami mengapa tafsiran sejarah yang berbeza berasaskan hujah-hujah akademik boleh dilabel sebagai pengkhianatan, petualang dan entah apa-apa lagi.

Rasional bukan emosi

Apabila seorang tokoh politik seperti Mat Sabu memberi tafsiran sejarahnya (yang bukannya tiada asas), mengapa reaksi-reaksi yang timbul langsung tidak ilmiah malah disulami kecaman demi kecaman yang penuh emosi? Berfikirlah secara rasional dan selak kembali lembaran-lembaran sejarah yang mungkin kita terlepas pandang.

Bacalah biografi Mat Indera di dalam buku ini, betapa keperibadian Mat Indera disanjung. Latar belakangnya juga mengagumkan. Secara jelas Ismail Adnan menukilkan bahawa "Pihak Inggeris telah berjaya mempengaruhi pemikiran rakyat Tanah Melayu bahawa seorang manusia Melayu beragama Islam yang kuat pegangan agamanya bernama Mat Indera itu adalah seorang penderhaka kepada negara, membelakangkan ajaran agama Islam serta menjadi pengganas komunis yang kejam dan tidak berperikemanusiaan"
Di akhir biografi ringkas Mat Indera, penulis ada menyebut "Adakah Mat Indera seorang petualang atau pejuang? ...Dia tidak mempunyai kepentingan peribadi. Dia juga tidak mempunyai niat jahat terhadap bangsa dan negaranya. 
Dia rela mempertaruhkan nyawanya demi memperjuangkan hak kedaulatan sebuah negara yang terbelenggu oleh rantai penjajahan.

Justeru Mat Indera sewajarnya diabadikan namanya sebagai seorang pejuang, bukan seorang petualang". Kenyataan ini saja sudah membuatkan saya tertanya-tanya, adakah Yayasan Warisan Johor juga mahu menjadi pengkhianat seperti Mat Sabu? Bilakah pula agaknya Utusan Malaysia ingin mengisytiharkan Yayasan Warisan Johor sebagai pengkhianat?

Ulasan GB

FITNAH.

Allah s.w.t. berfirman:

إِنَّ الَّذِينَ فَتَنُوا الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ ثُمَّ لَمْ يَتُوبُوا فَلَهُمْ عَذَابُ جَهَنَّمَ وَلَهُمْ عَذَابُ الْحَرِيقِ


Sesungguhnya orang-orang yang memfitnah kepada orang-orang mu'min (laki-laki) dan mukminah (perempuan) kemudian mereka tidak bertaubat, maka ke atas mereka neraka jahannam dan bagi mereka azab yang membakar

[Al-Buruj:10] 

*******************

9 comments:
View Comments/Post a Comment

9 comments:

Anonymous said...
Buku biografi Pengukir Nama Johor ini mungkin akan diharamkan untuk ditatap oleh khalayak. TPM Tan Seri Muhyidin Yasin yang juga Menteri Pelajaran masih belum dapat selesaikan krisis genting antara DBP dengan Dawama ni, bagaimana? Yang jadi mangsa nanti pelajar: modal insan!!!
Anonymous said...
Saya adalah anak jati muar johor. Saya telah didedahkan dengan kehebatan mat Indera sejak kecil lagi. cerita mat indera seolah sama dengan cerita robin hood. semasa saya selalu terfikir mengapa Mat Indera tidak diberi pengiktirafan sewajarnya sedangkan beliau bukanlah calang-calang tokoh. beliau sememang seorang insan yang hebat. Setelah kita berpuluh tahun merdeka kita masih percaya kepada skrip sejarah pihak British. Sungguh menyedihkan. Apabila Mat Sabu (bukan tokoh kerajaan) memberi pengiktirafan, ramai yang membantah. Malah timbul pengkhianat, penderhaka, petualangan, komunis dan pelbagai lagi. Mengapa ini terjadi. Ini kerana masih terperangkap denagan politik kerpartian yang sempit dalam semua bidang. Hingga perjuangan Mat Indera yang amat suci itu bertukar menjadi perjuangan yang tidak berguna. Inikah balasan kita kepada perjuangan tokoh-tokoh lama (khususnya tokoh-tokoh bukan UMNO). Mat Indera tidak rugi apa-apa. Muga-muga dia sudah pengiktirafan sewajarnya dari ALLAH yang sebaik-baik penilai. Kita yang hidup sebenarnya yang rugi. Sanggup melakukan pembohongan sejarah demi kepentingan poltik. Saya sebagai anak jati Muar, menyokong pengiktirafan yang diberikan Mat Sabu kepada Mat Indera. Samada penyokong Pakatan Rakyat atau UMNO, berfikir secara waras dalam menilai sejarah negara. Sayangi dan jagalah "INTAN PERMATA" yang sebenar bukan kaca yang tidak berguna
Anonymous said...
pakat cari la buku nie. photostat banyak2 sebar kan kpd org ramai.
Anonymous said...
bila ada pemimpin yg bertanggung jawab kepada rakyat untuk dapatkan kebenaran dalam KAMUS UMNO itu pengkianat dan komunis... mcm ni kena jadi BARUA ye...kesian .PRU13 masa untuk PAKATAN memperbetulkan SEJARAH dari sudut perjuangan sebenar,
Anonymous said...
Mmg le pendedahan ni sesuatu yg 'Pelik' & 'Luar Biasa' , & akan menimbulkan berbagai2 reaksi. Mcm Nabi saw dulu ketika nyampaikan Islam. (sama konsep iaitu menyampaikan kebenaran). Syabas Mat Sabu, timbulkan perkara2 yg 'Pelik' & 'Luar Biasa' & 'Pelik2' yg tak ramai org2 yg sedemikian boleh buat. Tapi yakin le, 10, 20, 50 thn & seterusnya akan datang.. akan memberi kesan kepada yg lebih baik InsyaAllah. Dan Mat Sabu & mereka2 yg sepertinya, kena bersedia thd tindakan2 yg bakal diterima. (alahai, UMNO ni.. nak ubah budaya2 yg bercanggah dgn Islam pun depa tentang... pakai tudung misalnya, PAS dah cakap lama dulu, depa tentang, sekarang ada le juga puak2 depa yg pakai tudung.. tapi tudung2 depa nampaknya bermanik2, berkilau2, singkat atas dada nampak leher & bentuk dada tu.. alahai!!!). Tu lum lagi nak kekalkan budaya lain spr lelaki perempuan joget lambak, dll utk ditontoni . Hanya yg berfikir boleh memahami.
Anonymous said...
Bukit Kepong bukan Monggolia, altantuya
Anonymous said...
BANGSA YANG MEMBOHONGI SEJARAH BANGSANYA ADALAH BANGSA YANG MENIPU DIRI SENDIRI DAN GENERASI-GENERASINYA
Azhan Mohamad said...
aku sekeluarga pernah bawa keluarga ziarah pusara polis2 Bukit Kepong ni, kawasannya sangat menyedihkan dan seolah2 terbiar tidak seumpama "Pusara Pahlawan" malah papantanda notis sejarah pun sangat uzur. Harap ada pihak terdekat ambil gambar dan siarkan di internet @ youtube dan kalau boleh ditemubual waris2 arwah polis, adakah terbela nasib mereka..?
kayu_cemeti said...
Tahniah kepada Mat Sabu kerana berani memperbetulkan sejarah yang diliwat olih UMNO sejak sebelum Merdeka lagi hingga jenerasi demi jenerasi termakan pembohongannya yang sekarang ini mula dibongkar dan diselongkar olih sejarah yang menyaksikannya rupanyer Mat Indera ini adalah pejuang yang tulin seperti cerita orang2 tua kita dan yang sedihnya petualang British yang mengupah hingga 70,000 rm itu kepada Sarjan Bajuri Haji Siraj itu adalah orang kampung saya sendiri yang satu masa dulu ia memang terkenal dan sempat membina Dewan Baijuri masih kekal sampai sekarang cuma sepi dari segi aktivitinya dan dalam kawasannya juga terkenal sampai sekarang amat kebal keUMNOannya sekiranya Mat Sabu tidak timbulkan pembohongan sejarah ini pasti saya sendiri ikut terkeliru ... UMNO lah pengkhianat melayu hingga terbunuh ramainya pejuang sebenar bersekongkol dengan British hingga sekarang
SUMBER: http://greenboc.blogspot.com/2011/09/bergambar-kisah-mat-indera-utusan.html?spref=fb

. .
~***~LadingEMAS~***~
~*~

No comments:

~*~*~*~ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... ~*~*~