~*~KALiMAH TAUHiD~*~







~**~TiADA TUHAN KECUALi ALLAH, MUHAMMAD RASULULLAH pd SETiAP KERLiPAN & PD SETiAP NAFAS Sbyk LuasNYA APA YG ADA pd iLMU ALLAH ~**~

~*~SOLATLah KiTa, Sebelum KiTa diSOLATkan~*~


~*~PLS OPEN this WEB with MOZILLA FIREFOX or INTERNET EXPLORER...for BEST Results, Tq (^^,)

AL_QURAN Video+ TerJemahan

~*~*~*~

HADIS ~ PESANAN RASUL KITA, UTK UMATNYA TERSAYANG!!!

~*~*~*~*~*~*~*~*~*[PerHaTiKan MuTiARA KATANYA]
~~*~~[PerHaTiKan MuTiARA KATANYA]
~~**~~[PerHaTiKan MuTiARA KATANYA]
~~***~~[PerHaTiKan MuTiARA KATANYA]
~*~*~*~* ~*~ ~*~
PESAN Rasululah S.A.W
“Sesungguhnya PALING diRASA BERAT oleh seOrg MUNAFIK, ADALAH melaksanakan SOLAT ISYA' dan SOLAT SUBUH. Sekiranya mereka tahu akan ke AGUNGAN PAHALAnya, NISCAYA mereka mendatanginya (ke MASJID, SOLAT berJEMAAH) sekalipun dlm keadaan MERANGKAK2
(HR Bukhari Muslim)

~*~ “Sesungguhnya ALLAH akan mgumpulkan Org2 MUNAFIK dan 0rg2 KAFIR di dlm JAHANNAM
(An Nisa:140).

SOLAT BERJEMAAH LEBIH TINGGI 27 DERAJAT DIBANDING SOLAT SENDIRI“
(HR Bukhari – Muslim)

~*~ Download Audio Kuliah
***
~***~أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا (Setelah diterangkan) APAKAH mereka[KAMU] SENGAJA tidak berUSAHA MEMAHAMI serta meMIKIRkan isi Al-QURAN? ATAU HATI mereka TERKUNCI RAPAT (yg mghalangnya drpda MENERIMA AJARAN Al-QURAN)? (QS Muhamad: 24) ~*~*~***~

Thursday, October 14, 2010

EMAS ~ Halal Haram Pelaburan Emas Di Bank Malaysia

Halal Haram Pelaburan Emas Di Bank Malaysia

October 30, 2009 by Sabri Ahmad  
Filed under Cerita Emas
Soalan 1
Assalamualaikum UZAR, Saya nak kepastian dari UZAR mengenai masalah berikut:
Bagaimana pula pelaburan emas Kijang emas yang telah diperkenalkan oleh Maybank? Bagaimana cara selamat mengikut undang-undang Syariah untuk membeli dan melabur gold tersebut? Sila masuk ke maybank2u.com Terima kasih.
Akaun Pelaburan Emas di Maybank atau Public Bank – Pelaburan di Maybank jika mahu boleh dapatkan emasnya tapi di Public Bank tak pasti emasnya boleh dikeluarkan (Tiada yang sumber memastikan yang emas di PB boleh dikeluarkan). Jika mereka dagangkan hanya berdasarkan harga sahaja adakah ianya SAH disegi Islam?
Soalan 2
Saya telah membuat panggilan telefon (Public Bank customer service 1800883323) untuk mengetahui cara-cara urusniaga pelaburan akuan emas ini.

Dari maklumbalas yang diberikan ialah:
Jualbeli emas hanyalah berdasarkan harga semasa dan tidak mewakili emas fizikal.
Keuntungan pelaburan adalah dari perbezaan harga beli dan jual.
Setakat ini nilai pelaburan tidak mewakili emas fizikal dan tiada emas yang boleh dikeluarkan. Mereka ada rancangan perlaksanaan pembelian emas secara fizikal tetapi mungkin tahun depan.
Bagaimana pula Maybank yang Emasnya boleh diperolehi jika ada permintaan.
Minta komen ustaz kerana ramai pengguna-pengguna Islam terkeliru diatas pelaburan ini yang dianjurkan oleh institusi yang disahkan oleh kerajaan.

JAWAPAN
Tidak dinafikan, tatkala nilai matawang USD dan lain-lain semakin tidak menentu ketika ini, membeli emas dengan tujuan pelaburan adalah tindakan positif menurut banyak pendapat. Ini mungkin disebabkan emas yang mempunyai nilai lebih stabil berbanding matawang kertas ( paper or fiat money), ditambah pula dengan permintaan emas yang sentiasa ada.

Bagi mengulas isu yang ditanyakan, setelah merujuk dan melakukan pembacaan maklumat dari web bank yang terbabit, saya berpendapat seperti berikut :-

Apabila seseorang pelanggan ingin membuka akaun pelaburan emas, ia beerti ia bersetuju untuk membeli emas, simpan dan mungkin menjualnya apabila harga emas meningkat.
Oleh kerana itu, hukum bagi sebarang jenis akaun pelaburan jenis emas ini bergantung kepada beberapa keadaan, bagi memberikan sedikit kefahaman kepada pembaca berkenaan keadaan-keadaan berbeza ini, ia adalah seperti berikut :-

• HARAM DAN BATAL :
Jika emas itu belum berada dalam pemilikan bank dan hanya akan dibeli daripada pihak ketiga dalam majlis transaksi yang berasingan. Urusniaga pembukaan akaun itu telah menjadi HARAM dan tidak SAH, kerana pihak bank telah menjual emas yang tiada di dalam miliknya dan juga kerana riba telah berlaku apabila tiadanya elemen ‘Taqabud fil Majlis’ (serah terima dalam satu masa), sebarang penangguhan membawa kepada Riba an-Nasiah.
Kesimpulan ; pastikan emas yang ingin dijual mestilah berada dalam pemilikan pihak bank tersebut.

• HARAM DAN BATAL :
 Iaitu jika emas BELUM atau TIDAK diterima sertamerta ketika membuka akaun pelaburan emas itu.
Sebagai contohnya, pelanggan hanya yang membayar sejumlah wang untuk membeli emas 100 gram dan memulkana akaunnya, namun pihak bank tidak memberikan sebarang bukti pembelian telah termeterai dengan rasminya atau ‘concluded’. SERTA tiada sebarang jenis bukti bertulis yang menunjukkan pelanggan kini menerima ‘hak tasarruf’ (hak kebebasan terhadap sejumlah emas yang telah dibelinya sama ada untuk menjualnya padabila-bila masa yang dikehendakinya).

• HALAL DAN SAH :
Setelah anda membaca dua bentuk yang jatuh haram, sudah tentu anda mampu memeastikan bagaimana bentuk akaun pelaburan emas yang halal dan sah. Iaitu :-
a. Bank memiliki emas yang dijual semasa menjual.
b. Bank memberikan bukti dan hak tasarruf kepada pelanggan sama ada dalam bentuk fizikal emas atau bentuk sijil hak ke atas sejumlah emas (yang telah dibeli), yang mana sijil itu melayakkan pelanggan itu menuntut emasnya secara fizikal pada bila-bila masa yang dikehendakinya. Ini bermakna sijil itu ibarat sebuah kad debit dan cek yang mewakili duit fizikal yang wujud. Penyerahan menggunakan sijil ha milik emas sebagai tanda pembeli dan pembukaan akaun sudah sempurna adalah SAH DAN HARUS di sisi Islam. Ia dianggap sebagai penyerahan tidak fizikal (al-Qabdhu Al-Ma’nawi) Demikian fatwa oleh Majlis Fiqh Antarabangsa dalam keputusan mereka nombor 84, 9/1 (Qararat Wa Tawsiat, hlm 191)

DALAM KES AKAUN PELABURAN EMAS DI BANK ?
Setelah melihat serba ringkas info akaun pelaburan emas di kedua-dua bank terbabit melalui web mereka. Saya kira Maybank menawarkan akaun pelaburan emas yang HALAL dengan TIGA lagi syarat tambahan lagi, iaitu :

1- JANGAN DIGUNAKAN UNTUK AKTIVTI RIBA : mestilah emas sebenar (fizikal) yang berada simpanannya bagi pihak pelanggan tadi TIDAK digunakan untuk kegunaan aktiviti ribawi mereka. Justeru, satu jaminan atau pengesahan dari pihak bank mestilah diperolehi sama ada secara lisan atau bertulis atau disahkan oleh Majlis Syariah bank berkenaan.
Apabila kita menyimpan emas fizikal yang telah kita beli di bank tersebut, aqad simpanan itu juga sepatutnya mesti dikenal pasti dengan jelas. Apakah jenis aqadnya? Adakah ia Wadiah? atau Qard dan sebagainya.

2- JUMLAH EMAS MENCUKUPI KETIKA TRANSAKSI : Mestilah dipastikan wujud jumlah emas mencukupi ketika proses jual beli dibuat pada satu-satu masa.
Maksud saya, sebagai contoh : Bank mempunyai 100 kilo emas sahaja, dalam masa yang sama (satu waktu), 100 kilo emas itu digunakan untuk dua atau lebih pelanggan yang berlainan.
Pelanggan Ahmad membeli 100 kilo emas pada jam 2.30 petang, demikian juga sdr Ah Chong tepat jam 2.30 petang juga membeli dan membuka akaun yang sama di kaunter berlainan, padahal bank hanya mempunyai 100 kilo emas sahaja. Tatkala itu, transaksi orang kedua tidak sah. Hanya yang pertama sahaja yang sah.

3- CARA PEMBAYARAN YANG HALAL : Pembayaran yang dibuat oleh pihak pelanggan pula WAJIBLAH menggunakan sama ada tunai, debit akaun sertamerta, kad debit dan kad kredit Islam bank tempatan, cek tempatan.
Sebarang pembayaran menggunakan cek antarabangsa dan kad kredit Islam yang mengambil masa lebih 3 hari untuk settlement adalah TERLARANG menurut fatwa Majlis Fiqh Antarabangsa.
Mengapa 3 hari? ia adalah tempoh maksimum menurut ‘uruf bagi memastikan syarat ‘Taqabud fil hal’ tercapai, ia adalah fatwa yang dipetik dari pandangan Mazhab Maliki dan juga fatwa kebanyakan ulama fiqh sedunia, termasuk Syeikh Dr Abd Sattar Abu Ghuddah.

4- PEMEGANG AKAUN PELABURAN EMAS MESTILAH MEMBAYAR ZAKAT : Apabila cukup hawl atau tempoh setahun bulan Islam dan apabila nisab simpanannya mencapai atau melebihi nisab wajib keluar zakat emas iaitu 85 gram. Untuk kira-kira buka di sini.

Namun akaun pelaburan Public Bank saya kurang pasti kerana tidak dinyatakan sama ada sijil atau bukti pembelian itu boleh ditukarkan kepada emas fizikal pada bila-bila masa yang dikehendaki. Malah penyoal menyatakan beliau telah menelefon pihak bank dan terbukti sijil atau bukti pembelian itu tersebut TIDAK BOLEH ditukar kepada emas fizikal. Tatkala itu, bagi saya transaksi ini bermasalah dari sudut hukum Islam.
Jika sijil tersebut tidak boleh ditukar kepada emas fizikal, tatkala itu ia memberikan kesan kepada proses ‘Taqabud al-hukmi’ yang disyaratkan dalam jual beli item ribawi dan merosakkan aqad ini, dalam kes ini antara emas dan wang Ringgit Malaysia.

KESIMPULAN
Bagi sesiapa yang ingin membuka akaun ini, saya nasihatkan menyemak terlebih dahulu perkara yang telah saya sebutkan di atas. Ditambah pula, akaun pelaburan emas dan kijang emas ini tidak diletakkan di bawah skim pelaburan Islam maybank dan public bank. Ia sekali lagi menimbulkan tandatanya. Saya tidak ada kemudahan untuk menyemak hal itu ketika ini kerana kesukaran komunikasi dengan pihak bank terbabit, terutamanya berada di perantauan.

Jika anda sudah punyai jawapan kepada syarat dan persoalan yang saya utarakan di atas. Baik jika dapat anda memaklumkan kepada saya dengan tepat dan jitu. Saya juga berminat untuk membuka akaun ini jika semua persoalan di atas telah LULUS.
Sekian

Zaharuddin Abd Rahman
http://www.zaharuddin.net/
22 Oktober 2008
23 Syawal 1429 H
Wales, UK

http://emaskini.com/2009/10/hukum-halal-haram-pelaburan-emas-di-bank-malaysia/

~*~*~*~

Part 1

Keuntungan Lumayan Melalui Jual Beli Emas Part 1

Ditulis pada 22 September 2008 – 6:33 am | by syukor |

Salam sejahtera kepada semua pembaca. Saya pasti anda semua ingin mengetahui bagaimana menjana keuntungan melalui aktiviti jual beli emas.
Memandangkan terdapat banyak cara membuat keuntungan daripada business emas nie, maka saya kupas topik ini kepada beberapa bahagian. Ini ialah bahagian pertama artikel ini.
Untuk pengetahuan anda, berapa banyak pendapatan yang anda akan perolehi daripada aktiviti trading emas ini bergantung kepada beberapa faktor iaitu:
1. Ilmu pengetahuan anda berkenaan emas
2.
Modal yang anda ada
3. Networking anda (berapa ramai supplier, buyer dan investor yang anda kenal)
4. Kejujuran/trustworthy (sejauh mana orang percaya kat anda)

Ok, sekarang kita lihat antara kaedah buat duit dalam trading emas nie:

Kaedah Pertama:

Beli emas fizikal pada harga rendah dan jual pada harga tinggi.
Emas fizikal pilihan; syiling emas, Dinar dan gold Bar.
Ini adalah kaedah yang termudah sekali. Anda beli emas fizikal seperti Syiling Kijang Emas, Dinar Emas, syiling emas dari UOB Bank, Poh Kong Bunga Raya, PAMP Suisse gold bar kemudian simpan.
Apabila harga naik melepasi target keuntungan anda maka anda boleh jual balik kat bank atau kedai emas dan mendapat keuntungan.
Contoh bagi Kijang Emas:

Berdasarkan kepada jadual diatas, anda dapati harga Kijang Emas memang naik. Tapi untuk membuat untung, anda sendiri yang tentukan :)
Kebaikan:
1. anda berkemungkinan boleh menjual dengan harga yang lebih tinggi dari harga pasaran kepada orang yang berminat nak beli. So boleh tambah profit lagi :)
Kelemahan:
1. Kalau anda nak pakai kaedah beli harga rendah dan jual harga tinggi utk jangkamasa pendek, maka tak berapa sesuai guna emas fizikal. Ini kerana syiling emas nie produk yang hot. Selalu out of stock. So takut nanti bila nak beli balik stok dah tak ada.

Kaedah kedua:

Buat loan bank semaksima mungkin (antara 5 ke 10 tahun) dan beli syiling emas 1Oz seperti Kijang Emas, Syiling Emas dari UOB Bank atau Dinar Emas.
 Dengan membuat pinjaman, anda boleh membeli emas dengan kuantiti yang lebih banyak. Untung pun InsyaAllah banyak :)
Kemudian simpan syiling emas berkenaan sehingga loan habis bayar. Anda akan mendapati kenaikan harga emas tersebut akan cover duit loan dan akan berikan anda keuntungan.
Untuk maklumat lanjut, sila refer posting saya yang bertajuk:
Buat loan bank untuk beli Emas. Untung ke?


Kaedah ketiga:

Membeli dan menjual emas melalui Public Bank Gold Investment Account.

Public Bank menjual emas mengikut pergerakan harga emas dunia
(spot gold + exchange rate bank + untung bank).

Anda boleh membuat keuntungan yang menarik melalui kaedah Ini.
Caranya ialah membeli emas apabila harga turun dan menjual kembali apabila harga emas naik.
Memandangkan perbezaan harga belian dan jualan yang rendah (RM3) maka anda boleh mendapat keuntungan lumayan jika harga emas naik melebihi RM3.
hehehe.. mari kita lihat contoh sebenar:
Pada 12/9/2008 harga jualan emas Public Bank ialah RM85.99/gram
 
Pada 19/9/2008 harga emas naik menjadi RM92.71/gram
Ini adalah keuntungan RM6.72/gram (7.81%) dalam masa seminggu!
Katakan anda membeli 302 gram emas, dan anda jual balik 300 gram pada 19/9/2008
(kena simpan min 2 gram dalam akaun) maka

anda akan untung RM6.72 x 300 = RM2016.00!!
Kemudian, nak dijadikan cerita, harga emas terus naik daripada 19/9/2008…
Setelah 2 minggu (26/9/2008) harganya mencecah RM96.27

Ini adalah keuntungan RM10.28/gram (11.95%) selepas 2 minggu!!!
Dalam tempoh 2 minggu sahaja 300 gram emas yang anda beli kat Public Bank akan memberikan keuntungan sebanyak RM3084.00
(RM10.28 x 300 gram = RM3084)

Kalah dividen setahun ASB betul tak? :)

Jika anda nak tahu harga semasa Gold Investment Account Public Bank
klik sini: http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/rates/goldinvest.html

Kebaikan:
1. Takder masalah stok abis. Mudah dibeli dan dijual balik kat bank.
2. Public Bank ada di seluruh Malaysia, so anda mudah nak pergi beli
3. Kos membuka akaun yang rendah (cuma beli 20 gram permulaan)
4. Dalam jangkamasa panjang emas akan naik harga, so cepat atau lambat anda tetap akan untung.
Kelemahan:
1. Kena pandai baca timing, bila nak beli dan bila nak jual. Anda kena peka terhadap tinggi rendah harga emas bulanan dan tahunan. Once anda dah mahir timing.. hehehe.. anda akan kaya (err.. tengok modal jugak lah..)
Ok, itu sahaja untuk part 1.
Diharap anda bersabar menunggu artikel part 2: Keuntungan lumayan melalui trading emas. Tekniknya lebih sofistikated.
Ok then, selamat berpuasa. Hari raya dah dekat :)
Jadi disini saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca. Terima kasih atas sokongan anda.


Part2

Macam mana nak buat keuntungan dengan emas?Part 2..maybe finale..hehehe

December 27, 2009 — Admin
Assalammualaikum..maaf  kerana buat para pembaca tertunggu…bukannya sengaja..tapi aku nak ringgan kan loading page jadi terpaksa pecahkan kepada 2 series…
ok kita bersambung kembali…dah bacakan pasal emas dan syarikat Public Gold?…jadi sekarang aku nak cerita pasal cara nak buat untung dengan emas…sifu aku ajar ada dua cara..iaitu melalui GIA dan Pajak..ok untuk pengetahuan korang kaedah yang aku guna adalah untuk mengandakan jumlah emas aku..jadi maknanya adalah pelaburan jangka panjang dan sederhana..sebab aku nak kumpul stok emas…dalam kata lain REMPITTTTT emas…hehehehe
ok kaedah nie hanya berjaya jika kita ada emas fizikal….emas GIA a.k.a maya..tak boleh…tapi ada cara lain..nanti aku bagi web korang boleh baca…blog sifu aku jugak…
1.          korang mesti ada emas fizikal..untuk aku gunakan 1 dnar…
2.          modal dalam lebih kurang Rm400 dalam poket
3.          korang tahu lokasi r-rahnu yang berdekatan
4.          sumber bekalan emas baru…Public Gold/agen-agen yang berhampiran…
ok contoh kaedah aku guna adalah jika korang ada emas 1 dinar…kenapa satu dinar?.. sebab mungkin harga murah..jadi mampu oleh orang yg berpendapatan RM1000 kebawah..yup betul..korang ingat niaga emas untuk orang kaya saja ka?semua orang boleh la…
ok katakanlah aku ada 1 Dinar  yang aku beli pada harga RM 574
jadi aku bawa 1 dinar nie ke Ar-Rahnu…aku pajak la….oleh kerana 1 Dinar nie emas 916 (4.25gram beratnya)  jadi nilai pajak 1 gram takkan sama dengan nilai pajak emas 999…. harga pajak emas 916 adalah RM130/g pada masa aku usha kat ar-rahnu..ari tue..jadi jumlah marhum 1 dinar … 130×4.25=RM552.5 (ini jumlah marhumnya)…tetapi r-rahnu hanya bagi 65% sahaja..koperasi kalau jadi ahli 70%…tak kisahlah…kita ambil 65%….jadi jumlah keseluruh ditanggan…RM552.5 x 65%=RM359.13…ini yg kita dapat..jadi untuk bayar ansuran untuk tebus semula 1 dinar tadi adalah 6 bulan..jadi RM359.13/6 = RM59.85 sebulan…tapi ada penambahan oleh ar-rahnu iaitu kena bayar upah simpan setiap bulan selagi tak di tebus….harga upah simpan adalah katakanlah saya pajak di YaPEIM upah simpah RM0.5(rujuk tulisan aku sebelum nie mengenai r-rahnu)….jadi  RM59.85+Rm0.5= RM60.35..sebulan….ok
lepas tue duit yg kita dapat RM 359.13 tadi kita buat la modal untuk beli emas baru 1 dinar..kan kita ada RM400 modal…jadi kita beli la emas baru..ok..pada hari seterusnya saya beli 1dinar sekeping lagi..dengan harga…RM581
ok..jadi harga emas 1 dinar RM581…modal aku ada RM400…..modal aku pajak…RM 359.13..jadi aku hanya perlu tambah….RM581-RM359.13=RM221.87….dari modal RM400 tadi aku jimat RM178.13…nampak dak?..kan untung…ini kalau aku guna modal 1 Dinar…bagaimana kalau aku guna untuk modal beli 20g?hehehegunakan imigenasi korangla..banyak…
lepas tue aku jual la kat sesiapa nak beli…adalah sorang nie nak beli hari tue…dan harga yg aku jual adalah ikut harga semasa..korang tahu berapa harga?
harga pada masa tue RM605….jadi berapa aku untung……RM605-RM581(kenapa aku ambil emas baru..sebab emas lama ada dalam simpanan r-rahnu la belum abis tebus)= RM 24 …untung….tapi korang mesti fikir..alah RM24 ringgit saja ka…yela ini sebab aku guna contoh modal kecil…masa nie aku tak dapat komisyen sebab belum jadi agen..10/12 baru aku jadi…rugi jadi lewat..nyesal pun tak guna…jangan putus asa…ok korang nampak dak..cuba korang lihat tarikh setiap kenaikkan harga…21/11…24/11..dan…02/12…nampak dak kenaikkannya…mari tenggok contoh dibawah…dengan emas 24k 999…..klik untuk besarkan
ok nampak dak….tapi ada jugak orang tanya aku lebihan duit tue nak buat apa..aduhhh beli sekeping lagi satu dinarla..selebihnya belanja la aku minum teh hehehe..ataupun simpan la dalam ASB ke apa ke tabung haji ke…cukup duit beli lagi..ini baru nama bisness…
tapikan ada orang tanya lagi kat aku..kalau orang taknak beli nak jual kat sapa?..senang saja jual kat agen/Public Gold..tapi kami terima harga buying la..bukan selling…sebab tue aku cakap tadi cara nie elok korang buat untuk kumpul emas banyak-2..hehehe rempit..sebab cara nie kita kena cepat..sebab harga berubah…kalau tak ada internate..sms pun boleh…kalau nak tahu harga….
pastu ada jugak orang tanya lagi..mana untung jadi agen…jadi ajen korang akan untung 1.5 dari jualan emas tak kira berapa besar pun..1 emas 1.5….jadi kalau 1 dinar.harga RM574x1.5=RM8.6 sahaja…sikit ke?sikit pun duit la…sebab jual 1 dinar ..cuba jual 50g tenggok…lihat..kalau tak ada pelanggan pun tak apa…kita pun boleh untung..sebab kita nak simpan emas jugak kan…lagipun kalau kita jual emas semula kat public gold agen akan dapat komisyen 0.3…ok jugak kan…jadi macam mana pun untung jugak..amacam?
dan last ada jugak sorang nie tanya aku..dia nie suka sekat orang..takleh tenggok orang senang..hehehehe…biasalah dia sebenarnya beli jugak emas kat aku..dia cuma ingintahu…dia tanya….mat(nama timang aku kat kg)…hang kata harga emas sentiasa naik..tapi kenapa sekarang turun?fuhh kalau aku tak berguru dan tak faham pasal emas..mau jadi soalan killer kat aku..tapi tak..sebenarnya korang kena faham emas nie adalah bahan komuditi yg diniagakan dimana konsep ekonomi masa kita belajar kat sekolah dulu..ekonomi asas..dimana ada permintaan dan penawaran..jadi mestila ada turun dan naik..tapi kalau korang tenggok graft dibawah…
ok aku nie bukan pandai bab ekonomi dan bukan ada kelulusan ekonomi pun..tapi dalam engineering mekanikal dan aku tahu sifat emas nie dalam kejuruteraan..ok kalau harga turun pun takkan turun lebih garisan merah sebab emas adalah komuditi sentiasa ada permintaan dalam industri pembuatan terutama elektronik..jadi kalau ia jatuh dibawah garisan merah..masa nie korang kena beli banyak-2 sebab lepas tue dia akan naik sampai korang boleh terduduk dan menagis kesyukuran…
hikmah harga turun naik bagi aku adalah lebih baik jadi begini senang la orang miskin nak beli emas..kalau ashik naik saja orang kaya akan lagi kaya orang miskin tak ada cara lain nak nak jadi kaya…lagi miskin la…sebab tue ini satu hikmah bagi aku….aku buat kiraan kalau seorang tue buat cara di atas..dalam 9bulan boleh ada 4 keping dinar dan dalam 9bulan boleh tebus 4 keping dinar tadi..kalau mengikut kiraan aku..mcm ramalan la jugak..hehehehe..ini eksperimen aku saja..korang boleh try sendiri..tenggok di bawah
modal untuk tebus semula emas adalam RM300 sahaja…untuk tebus semula semua 4 keping 1 dinar tadi…ini kiraan aku..harga setiap bulan belum tentu sama…tapi aku ambil sama..jadi mudah kira paling tinggi sebulan RM242.4…jadi nak play save kita pegang RM300..ok tak…jadi ingat dalam pelaburan emas..pelaburan emas adalah pelaburan jangka panjang dan sederhana…jadi mestilah kreatif….ok sebarang pertanyaan boleh tanya…ohh kalau korang nak tahu cara lain seperti GIA…korang boleh layaran web mahaguru emas aku…
ok mari kita semua kaya sama-sama supaya boleh bayar zakat….zakat untuk orang islam miskin..kita dapat pahala selain menyucikan harta kita..berkat-berkat….sekian


~*~*~*~

Kombinasi pelaburan ASB dan emas.

Ditulis pada 27 December 2008 – 12:27 pm | by syukor |

Salam sejahtera kepada semua pembaca. Apa khabar? Saya harap anda semua ceria-ceria belaka.
Nampaknya tahun 2008 akan meninggalkan kita. Tahun 2009 pula akan datang. Selamat datang tahun 2009!
Bagi saya, semoga tahun 2009 akan memberikan lebih banyak ilmu yang berguna dan bermanfaat dan boleh dikongsikan di blog ini :)
Setiap kali tiba hujung tahun, salah satu perkara yang hangat dibincangkan ialah berkenaan pulangan ASB betul tak? Dekat bahagian sembang-sembang emas nie pun saya tengok ASB nie ada dibincangkan. Maklumlah… peram duit kat situ dekat setahun… then bila hujung tahun… tunggu pengumuman berapa dividen ngan bonus…
Untuk posting kali ini, saya ingin berkongsi maklumat dengan anda semua, bagaimana membuat pelaburan jangka masa panjang menggunakan kombinasi pelaburan ASB dan juga emas. InsyaAllah, akan menguntungkan anda dalam jangka masa panjang.

Pelaburan ASB + emas.

Memandangkan teknik ini saya sendiri telah mencubanya, maka ada baiknya saya berkongsi dengan anda semua. Semoga kita semua mendapat manfaatnya. InsyaAllah.

Sejarah dividen & bonus ASB dari tahun 1991-2008.

Setelah setahun menunggu akhirnya diumumkan… dividen ASB bagi tahun 2008 ialah 7 sen manakala bonus pulak 1.75 sen seunit. Alhamdulillah… tapi bagaimana prestasi pelaburan ASB tahun-tahun sebelumnya?
Jadual dibawah menunjukkan pulangan ASB daripada tahun 1991-2008. Bagi pelaburan yang dijamin oleh kerajaan, ASB memang sesuai bagi pelabur yang ingin pulangan yang menarik dengan risiko yang paling minimum untuk jangka masa panjang.
 
Sejarah pulangan dividen dan bonus ASB 1991-2008

Hukum pelaburan ASB

First sekali, Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam telah memutuskan bahawa hukum melabur dalam Skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) adalah harus .
Sumber: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0203&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_09.htm
Jadi ia sedikit sebanyak melegakan hati pelabur yang risau status pelaburan ASB ini.

Kelebihan ASB

Saya mendapati ASB mempunyai banyak kelebihan. Antaranya ialah:
1. Termasuk di dalam pelaburan kategori selamat
2. Pelaburan dijamin kerajaan
3. Rate pulangan yang tinggi berbanding fixed deposit
4. Bank sanggup memberikan pinjaman ASB sehingga maksima RM200,000
5. Ada bank yang menawarkan skim pinjaman ASB secara Islamik
6. Pinjaman ASB boleh disertakan perlindungan insurans (macam MRTA),
    jadi kalau sesuatu tragedi terjadi, maka loan tersebut tidak perlu dibayar
    dan menjadi milik kita sepenuhnya.

Teknik memaksimakan keuntungan ASB.

Secara ringkasnya, untuk mendapat simpanan ASB yang maksimum anda perlu:
1. Buat personal loan dalam lingkungan RM30,000
    (sebagai leverage untuk membayar ABS loan selama setahun)
2. Buat ASB loan RM200,000 kat Maybank Islamic
3. Balance personal loan dilaburkan di dalam Public Bank GIA untuk
    menjana keuntungan tambahan.


Kalau penerangan dalam bentuk grafik, ini gambar nyer
:)

.

Membuat pelaburan ASB secara pinjaman.

Berdasarkan pengiraan saya, mengambil pinjaman untuk pelaburan ASB adalah baik.
Ini kerana ia adalah pinjaman yang mengkayakan peminjam.
Memang ada faktor risiko, tetapi memandangkan faktor pulangan tahun sebelum-sebelumnya, adalah berbaloi untuk mengambil risiko ini. Ini kerana risikonya adalah rendah.

ASB Loan dari Maybank Islamic

Maybank Islamic ada menawarkan pinjaman ASB. Cuba tengok gambar kat bawah.
Kalau anda buat pinjaman maksimum RM200,000 selama 20 tahun maka bayaran bulanan ialah RM1406.00 sebulan.
Dalam setahun anda kena bayar RM16,872.00

Pinjaman ASB Maybank Islamic (klik untuk besarkan)

Strategi.

Selepas setahun, ASB akan memberikan dividen dan bonus. Jadi dividen dan bonus tu boleh rolling untuk bayar loan daripada tahun ke-2 dan seterusnya… sehingga 20 tahun.
Andaian yang dibuat ialah pulangan ASB adalah di sekitar 9.00 peratus setahun.

Soalan: Saya tak ada duit RM16 872.00. Kat mana nak cekau?

Jawapan: Guna personal loan :)
Saya sendiri pun asalnya takder modal RM16 872.00. Jadi saya buat personal loan RM30,000 dengan Bank Rakyat.
Tempoh 10 tahun. Kena bayar RM394.00 sebulan.
Lepas tolak kos pinjaman, saya terima bersih around RM28,000. Daripada jumlah tu saya dah reserved duit bayaran setahun ASB dalam akaun.
Dengan kata lain, saya tak perlu membayar RM1406.00 sebulan untuk ASB loan, tetapi hanya membayar RM394.00 sebulan untuk personal loan.
Jadi, personal loan menjadi leverage untuk mendapatkan keuntungan lebih besar di dalam ASB loan RM200,000.00

Baki personal loan tu invest kat Public bank GIA.

Bakinya RM10,000 ++ tu saya cadangkan anda simpan kat Public Bank GIA. Kalau anda main strategi beli waktu murah, jual waktu tinggi, insyaAllah keuntungan melebihi 10%.
Untuk maklumat lanjut tentang strategi tersebut, refer kat posting nie. http://jutawanemas.com/v1/pelaburan-emas/tips-memaksimakan-keuntungan-pelaburan-emas-gia-anda/

Bukti pelaburan saya sendiri:

Pulangan tahun 2006.

Pada tahun 2006 saya try buat loan ASB sebanyak RM100,000.
Tiap-tiap bulan kena bayar RM630.00 selama 20 tahun.

Dividen dan bonus 2006 dapat RM7501.82 memang boleh cover bayar loan tahun depan.. kena topup RM58.18 aje.

Statement ASB tahun 2006 (RM100,000)

Pulangan tahun 2007

Lepas tu.. pada tahun 2007 saya tambah lagi ASB loan menjadi RM200,000.
Installment bulanan pulak RM1362.00 sebulan untuk tempoh 20 tahun.

Selepas setahun, pulangan ASB pada tahun 2007 ialah RM15,135.96
Jadi untuk tahun 2008, saya cuma kena topup lagi RM1208.04 (bersamaan RM100.67 sebulan).

Statement ASB tahun 2007 (RM200,000)

Dengan melabur baki personal loan ke dalam emas, saya boleh generate keuntungan RM1208.04 nie.
Dengan mengulang-ulang proses ini selama 20 tahun, maka ASB loan RM200,000 itu akan menjadi milik anda sepenuhnya :)
hehehehe…. best tak?

Pulangan tahun 2008


Setelah mengemaskini akaun ASB, saya dapati dividen dan bonus tahun 2008 ialah RM15,527.33 :)
Erm.. memang best..
Loan nak bayar tahun nie ialah RM16,344.00
Jadi saya kena top-up lagi RM816.67 bersamaan RM68.05 sebulan untuk cover ASB loan nie sepanjang tahun 2009.

Ok, that’s a very good investment.

Kebaikan:

1. Berdasarkan jadual pulangan ASB diatas, didapati pulangan ASB mampu cover
    sebahagian besar duit loan ASB anda.
2. Dengan menggunakan strategi ASB + pelaburan emas, anda boleh menjana
    keuntungan tambahan untuk cover sebahagian lagi installment loan tersebut.
3. Duit ASB nie boleh guna untuk cover pendidikan anak-anak, atau
    bayar hutang rumah sekali gus setelah 20 tahun
4. Dengan menggunakan strategi personal loan sebagai leverage,
    anda boleh memiliki pelaburan ASB semaksimum RM200,000
5. Kemudahan pinjaman ASB Islamik dan personal loan berkonsep Islam
    memudahkan orang Islam membuat pelaburan ini.
6. Pinjaman ASB nie baik untuk memenuhi matlamat kewangan jangka panjang
    contohnya untuk pendidikan anak-anak, melangsaikan hutang rumah
    sekali gus.
7. Dengan perlindungan insurans, amount yang dipinjam tidak perlu dibayar sekiranya
    terjadi apa-apa kejadian yang tidak diingini kepada peminjam contohnya
    kematian dan kecacatan kekal

Keburukan:

1. Membuat pinjaman untuk pelaburan adalah sesuatu yang berisiko.
    Tidak semua orang sesuai untuk mengambil risiko pinjaman untuk pelaburan
2.
Prestasi ASB boleh berubah-ubah. Mungkin ada risiko pulangan rendah
3.
Pinjaman ASB akan ditukar dalam bentuk sijil dan disimpan oleh pihak bank
4. Jika gagal membayar installment, maka bank akan menjual sijil ASB
Jika anda ada sebarang komen, letakkan di bahagian komen. Jika ingin membincangkan perkara ini secara lanjut, sila buka topik di forum jutawanemas.com. Saya akan membantu menjawab persoalan anda.
Sama-samalah kita menjana kekayaan


~*~*~*~
Minggu lepas, habis kecoh satu dunia bila harga emas merekodkan harga tertinggi dalam sejarah, USD1,200. Kadar kenaikan sehingga 50% dalam masa 12-bulan ini cukup membuatkan ramai pelabur ghairah dan bersungguh-sungguh mengumpul emas sebagai pelaburan. Tak cukup dengan itu, ada juga yang menggadaikan koleksi emas mereka untuk terus membeli emas.
Betul ke sekarang adalah masa terbaik untuk membeli emas?
Secara umumnya, pelabur emas boleh dikategorikan kepada dua personality. Golongan pertama yang menjauhi emas sebab harganya terlalu mahal. Mereka ini selalunya terus-menerus kecewa bila emas naik mencanak-canak.
Golongan kedua yang percaya dengan pelaburan emas sampai harga berapa pun beli; lebih-lebih lagi bila dah pernah ‘terlepas peluang’ sebelum ini ataupun ghairah dengan keuntungan yang diraih.
Sebagai pelabur, anda tak sepatutnya tergolong dalam dua golongan ini. Jadilah golongan yg ke-3, mereka yang tahu ‘nilai sebenar’ sesuatu pelaburan berdasarkan ‘potensi masa depan’ dengan terlebih dahulu tahu bagaimana ia berfungsi dan berkait antara satu sama lain.
Secara umumnya, harga emas akan naik jika kebanyakan pelabur ‘tidak percaya’ kepada wang kertas (yeah, org economi kata duit fiat). Undi tidak percaya ini boleh terjadi jika sistem ekonomi tersebut dijangka mengalami ‘deflation’ atau ‘inflation’.
Nak senang cerita, deflation boleh terjadi jika Mercedez dah bagi diskaun 80% pun tak siapa nak beli. Inflation pula sebaliknya. Jual Mercedez dengan harga 20% lebih tinggi pun tetap habis stok. Dan pada dua masa inilah emas akan naik mencanak-canak.
crudeoil_0809_448x343
gold_0809_448x343Apabila harga minyak jatuh di bawah USD 60 mulai Nov08, ramai pakar ekonomi menjangkakan dunia bakal mengalami ancaman deflation. Ini kerana, kegawatan ekonomi yang sangat teruk membuatkan orang kebanyakan hilang punca pendapatan, tak keluar bercuti mahupun keluar jalan-jalan window-shopping.
Nilai USD, saham dan hartanah jatuh teruk pada masa itu sehingga pelabur dah tiada tempat lain nak letak duit, kecuali emas. Sebab itu jugalah harga emas naik sehingga USD 1,000, sebelum jatuh semula ke USD 900 2 bulan selepas itu. Harga emas jatuh waktu itu sebab beberapa economic indicator menunjukkan kegawatan ekonomi sudah berakhir; pelabur mula cabut daripada emas untuk melabur dalam saham, matawang USD dan hartanah semula.
Sehingga bulan May09, pelabur dunia betul-betul percaya bahawa dunia mula recover dan demand akan meningkat. Sebab itu jugalah harga minyak hampir mencecah USD 80 sebulan setengah kemudian; yang mana harga emas pun ikut naik.
Kini, harga minyak hampir flat (so-to-speak) tapi harga emas tetap naik macam gila. Ini banyak didorong oleh beberapa faktor; antaranya kerana beberapa central bank borong emas sebagai reserve currency sebab nilai USD terus susut (reserve currency dalam matawang USD). Ini boleh membuatkan emas over-valued.
Dan tak kurang juga sebab banyak ‘pelabur jalanan’ yang mula berpusu-pusu membeli emas bila kawan-kawan dok cerita ‘betapa murahnya mereka membeli emas sebelum ini’. Ini yang menyebabkan emas over-rated.
Dua faktor ini menyebabkan harga emas didorong oleh ‘market gyration’ daripada ‘fundamental value’ emas itu sendiri untuk masa terdekat.
Pada pendapat saya, harga emas akan bakal mengalami ‘correction’ (jatuh sedikit) sebelum harganya mendatar untuk seketika. Sebabnya, 1) dunia sedang mengalami proses pemulihan ekonomi; so dah kurang ancaman deflation. 2) selagi harga minyak tak terus naik, ancaman inflasi juga tidak setinggi mana.
Kedua-dua factor ini yang akan membuatkan harga emas akan flat untuk seketika; melainkan jika supply minyak tiba-tiba berkurang (macam taufan Katrina ataupun serang Negara minyak macam Iran) ataupun penduduk China tiba-tiba semuanya pakai kereta daripada naik basikal.


~*~*~*~

http://jutawanemas.com/v1/pelaburan-emas/tips-memaksimakan-keuntungan-pelaburan-emas-gia-anda/


















Tips: Memaksimakan keuntungan pelaburan emas anda.

Ditulis pada 26 November 2008 – 7:29 am | by syukor |

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca semua? saya harap anda semua sihat dan ceria.
Baiklah… sekarang saya ingin berikan anda panduan, bagaimana anda dapat memaksimumkan keuntungan pelaburan emas dalam jangkamasa pendek dan sederhana.
Walaupun emas nie memang dijamin boleh menguntungkan pembelinya dalam jangka masa panjang; apa kata kita belajar cara-cara mengaut keuntungan dalam jangka masa pendek ataupun jangkamasa sederhana? Saya tahu ramai peminat emas kat sini nak tahu cammana nak buat untung dalam jangka masa pendek betul tak?
 Tips ini sesuai dilakukan dengan akaun Public Bank Gold Investment Account (PBGIA).

Sifat harga emas.

Mula-mula sekali, kita kena tahu bahawa emas ini termasuk dalam kategori komoditi. Sifat komoditi ialah harganya akan berubah-ubah mengikut trend samada harga menaik atau harganya menurun.
Mari kita lihat graf harga emas dibawah. Nampak tak? harga emas naik… then turun…. lepas tu naik balik… lepas tu turun…  then naik balik…

gambar: harga pasaran emas (klik untuk besarkan)
Daripada sifat naik turun harga emas ini kita boleh buat untung. Anda cuma perlu baca dan fahami artikel ini, lepas tu mulakan langkah membeli emas anda dan membuat keuntungan :)

Beberapa istilah penting.

Untuk memahami kaedah ini dengan lebih lanjut, anda perlu tahu beberapa istilah iaitu support dan resistance.
Support bermaksud halangan untuk harga turun dengan lebih rendah.
Resistance bermaksud halangan untuk harga naik dengan lebih tinggi.

Bagaimana mengetahui samada trend harga menaik atau menurun?
Jawapan, senang ajer… kat jutawanemas nie ada sifu yang terrer buat analisis teknikal. Paling famous saudara tupai dengan gldsnpr lah… ramai pengunjung yang menuntut ilmu dengan diorang nie. Jadi kalau nak bersembang-sembang dengan mereka, rajin-rajinlah mengintai kat blog nie.
tupai dan gldsnpr selalu melepak-lepak kat chatbox sembang-sembang emas. gldsnpr pula mempunyai topik analisa teknikal di forum jutawanemas.com (Klik di sini untuk melawat forum gldsnpr)

Memaksimakan keuntungan bila trend harga menaik. 


gambar: trend harga menaik (Klik untuk besarkan)
Situasi: katakan anda telah membeli emas GIA pada 23/10/2008 sebanyak 202 gram.
Harga emas Public Bank GIA ketika itu ialah RM84.99/gram.

Jadi, jumlah modal anda ialah RM17,167.98

Kemudian, pada 25/11/2008, harga GIA ialah RM93.02/gram.
Anda telah untung sebanyak RM8.03/gram! Bestnyer…
Jumlah keuntungan keseluruhan anda pula ialah RM1622.06!! (selepas sebulan je)
(Pengiraan: RM8.03/gram x 202 gram)

Jadi, anda bercadang nak jual semula emas anda nie. Jadi berapa banyak nak jual balik? nak jual semua ke?
Jawapan: Memandangkan harga masih lagi dalam trend menaik, anda tak perlu menjual semua emas GIA anda. Anda cuma jual nilai keuntungan sahaja.
Dalam kes ini, keuntungan ialah RM1622.06 . Jadi anda kena jual sebanyak:
RM1622.06/RM93.02 = 17.43 gram
Memandangkan anda kena jual dalam gandaan 1 gram, maka anda cuma perlu menjual 17 gram sahaja dan membawa pulang RM1581.34.
Baki yang tinggal dalam akaun GIA anda sekarang ialah 185 gram. Jadi, bila harga terus menaik lagi, maka anda akan berpeluang mengaut keuntungan lagi dengan cara yang sama.
Best tak?
Kesimpulan:
Dalam trend harga menaik, jangan jual semua emas anda.
Jual keuntungan sahaja. 

Memaksimakan keuntungan bila trend harga menurun. 

Situasi: Katakan anda telah membeli emas GIA pada harga rendah. Kemudian harga telah meningkat.. dan meningkat sehingga mencapai harga resistance. Anda telah membuat keuntungan maksima!
Sekarang, harga emas dijangkakan dalam trend menurun.

Gambar: Trend harga menurun (klik untuk besarkan)

Apa nak buat?
Jawapan: Jual semua emas GIA anda. Tinggalkan baki 2 gram je.
Profit daripada jualan anda ambil, modal pulak anda transferkan kedalam akaun simpanan Public Bank.
Kemudian… tunggu aje sehingga harga turun dan turun…. sehingga harga emas mencapai support line. Ini kerana, selepas harga mencapai support line, maka trend menaik akan bermula kembali.
Penantian suatu penyiksaan, tapi once harga target dah sampai.. maka kita start beli balik emas GIA.
Jadi anda cuma perlu mengulangi proses-proses diatas. InsyaAllah anda boleh dapat banyak keuntungan daripada pelaburan emas anda.

Teknik membeli emas GIA.

Sewaktu masa membeli tiba, terdapat 2 teknik membeli.
1. Teknik cost averaging: beli sikit-sikit mengikut perubahan harga.
2. Teknik hentam perabis: semua modal tu terus beli emas. Tak payah tunggu.

Yang mana satu terbaik? erm… kena ikut style anda juga. Tepuk dada tanya selera :)
Ok, itu ajer yang saya nak kongsikan dengan anda. Jika anda hendak mengetahui masa terbaik membeli emas, jangkaan kenaikan harga emas, maka rajin-rajinlah datang ke blog ini dan tengok kat ruangan sembang-sembang emas. Tak pun pergi kat forum gldsnpr.
Jika ada komen, sila letakkan di bahagian komen. Jika ada soalan boleh dikemukakan di forum.
Kongsikan ilmu pelaburan emas ini dengan rakan-rakan anda. Ceritakan pasal blog jutawanemas ini pada mereka. Mereka pasti berterima kasih kepada anda.

~*~*~*~

Pengalaman Memajak Emas Public Gold di Ar-Rahnu Agrobank

Ditulis pada 26 March 2010 – 11:52 am | by syukor |

ar_rahnu_agro_bankAssalamualaikum dan salam ceria. Apa khabar semua pembaca?
Saya doakan anda semua sihat, ceria dan bertenaga :)
Ramai yang bertanya kepada saya “Selain dari Bank Rakyat, di mana lagi saya boleh menggadaikan jongkong emas dan dinar emas saya?”
Ini kerana buat masa ini Bank Rakyat menghentikan seketika penerimaan jongkong emas dan syiling emas untuk digadaikan.
Jadi jawapan saya ialah “Kita boleh gadai kat Ar-Rahnu Agrobank”
Ini kerana Agrobank merupakan salah satu alternatif bagi mereka mereka yang hendak menggadaikan jongkong emas dan dinar emas.
Baiklah, untuk kali ini saya akan bercerita pengalaman menggadaikan emas di Ar-Rahnu Agrobank.

Kenapa Ar-Rahnu Bank Rakyat tidak menerima jongkong emas dan syiling emas?

Pegawai Bank Rakyat memaklumkan bahawa faktor utama mereka menghentikan penerimaan jongkong emas ialah kerana skim-skim pelaburan emas.
Skim-skim pelaburan emas ini menggunakan kemudahan Ar-Rahnu bagi menjalankan operasi mereka.
Pergh.. hebat betul penangan skim-skim pelaburan emas nie.
Jadi, bila Ar-Rahnu Bank Rakyat dah stop, maka pembeli gold bar dan dinar emas kena cari alternatif lain.
So, paling mudah ialah Ar-Rahnu Agrobank.

Bagaimana menggadaikan emas di Agrobank?

Pada 4/3/2010 saya telah menggadaikan jongkong emas dan dinar emas Public Gold di Ar-Rahnu Agrobank Jalan Hang Tuah, Melaka:
Ia termasuk:
-  3 keping jongkong emas 20 gram Public Gold
-  sekeping Dinar Emas Public Dinar (5 Dinar)
-  sekeping Dinar Emas Public Dinar (10 dinar)

Tujuan saya menggadaikan produk-produk ini ialah:
1. Untuk melihat samada berat dan ketulenan produk Public Gold adalah tepat
2. Untuk mendapat sedikit modal dan rolling untuk business saya
3. Mendapat info lengkap tentang cara-cara menggadai di Agrobank
4. Melihat samada jongkong emas dan dinar diterima oleh Ar-Rahnu Agrobank.

Untuk menggadai di Agrobank – anda perlu membawa benda-benda berikut:
1. Jongkong emas dan dinar emas
2. Sijil emas tersebut
3. Kad pengenalan pemajak.

20gram
Jongkong emas Public Gold 20 gram

tn_5dinar_10_Dinar
5 dinar dan 10 dinar

Keputusan ujian ketulenan dan berat emas Public Gold.
Setelah ujian berat dan ketulenan dijalankan. Kesemua jongkong emas dan dinar emas Public Gold mempunyai berat dan ketulenan seperti di dalam certificate.
Best :)
5_dinar_berat
Berat 5 Dinar – tepat

10_dinar_berat
Berat 10 dinar – tepat

20gram_berat
Berat 20 gram x 3 keping – tepat

Surat pajak Ar-Rahnu Agro bank.

Ini adalah contoh surat pajak Ar-Rahnu Agrobank.
tn_20gram_x_3pcs

Pengiraan.

Nilai pinjaman yang diberikan adalah 60% – 65% daripada nilai emas.
Jika anda memajak untuk kali pertama, anda akan mendapat 60%. Tetapi untuk kali kedua dan seterusnya anda boleh mendapat sehingga 65% daripada nilai emas.
Memandangkan saya pernah memajak kat Agrobank maka saya dapat meminjam 65%.
Ini adalah pengiraan untuk 3 keping jongkong emas 20 gram yang dipajak:
Rate pajak pada hari itu ialah RM118.20 segram
Jadi, 60 gram x RM118.20  = RM7092  –> (ini adalah nilai emas)
Nilai pinjaman = 65% x RM7092
                      = RM4609.80 –> dibundarkan kepada RM4600.00

Jadi, Agrobank akan memberikan saya tunai sebanyak RM4600.00
Pengiraan upah simpan.
Anda boleh melihat maklumat Ar-Rahnu dan kadar upah simpan di dalam website Agrobank di http://www.agrobank.com.my/ar-rahnu 
Margin pinjaman
Upah simpan sebulan
 50% ke bawah
 RM0.50 / 100 
 50.1% sehingga 60% 
 RM0.60 / 100
 60.1%  sehingga 70%
 RM0.75 / 100
Jadi, upah simpan yang dikenakan kepada saya berdasarkan margin pinjaman 65% ialah:
(RM7092.00/100) x 0.75 = RM53.19 sebulan
RM55.13 x 6 = RM319.14

Jumlah upah simpan selepas 6 bulan = RM319.14
Walaupun anda boleh pajak sehingga 6 bulan, anda boleh menebus emas tersebut lebih awal.
No problem.
Tapi kalau nak sambung pajak selepas 6 bulan, Ar-Rahnu Agrobank membenarkan anda sambung 3 bulan + 2 bulan.

Bagaimana cara menebus kembali emas anda?

Untuk menebus emas anda. Anda perlu membawa surat Ar-Rahnu ini bersama-sama wang pinjaman + upah simpan. Lepas tu buat pembayaran di kaunter. Kemudian anda akan mendapat kembali emas anda.
Bagi kes saya, emas yang saya pajak di Agrobank ini telah saya tebus pada 25/3/2010 (pajakan 21 hari sahaja).
Jadi saya cuma kena bayar upah simpan sebanyak RM53.19 + RM4600 (pinjaman)
Mudah sahaja :)
slip_tebus_pajak
Slip bayaran untuk menebus emas yang dipajak.

.

Info-info lain yang perlu anda ketahui mengenai Ar-Rahnu Agrobank.

Diantara maklumat lain yang perlu anda ketahui mengenai Ar-Rahnu Agrobank ialah:
1. Nilai pinjaman maksimum untuk setiap orang ialah RM50,000
2. Anda boleh meminjam RM10 000 sahaja sehari.
3. Kalau nak pinjam lebih RM10 000 maka anda kena datang lain esok.
3. Tempoh pajakan 6 bulan + 3 bulan + 2 bulan (kalau nak sambung pajak)
4. Tak semua cawangan Agrobank ada Ar-Rahnu.
Anda kena pergi tanya.

Kesimpulan.

1. Ar-Rahnu Agrobank adalah alternatif bagi mereka yang hendak memajak
   jongkong emas dan dinar emas.
2. Upah simpan Ar-Rahnu Agrobank adalah berpatutan
3. Alternatif terbaik selepas Ar-Rahnu Bank Rakyat.
4. Maklumat lanjut boleh dibaca di http://www.agrobank.com.my/ar-rahnu
5. Selain Agrobank, sebahagian Ar-Rahnu YAPEIM turut menerima gold bar
   dan dinar. Tapi anda kena check dan tanya (klik sini untuk maklumat)

Ok then.. selamat membuat pelaburan emas :)
p/s: Jangan lupa melanggan newsletter jutawanemas.com - anda akan menjadi
orang pertama mendapat update daripada blog ini. Ianya PERCUMA.
Masukkan e-mail anda di dalam kotak di penjuru kanan blog ini.
p.s.s: Jika anda masih baru dengan pelaburan emas. Anda boleh membaca
artikel di dalam blog ini ataupun membeli ebook saya yang bertajuk
"Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas"(klik sini).
Ini cara terpantas untuk mendapat ilmu emas.
~*~*~*~

Lagi Kisah Penipuan Skim Pelaburan Emas

Ditulis pada 22 March 2010 – 11:43 pm | by syukor |

Nota admin: Training untuk agen-agen Public Gold akan
diadakan pada hari Sabtu dan Ahad 27/3/2010 & 28/3/2010 jam 10 pagi
di PG Sunway outlet. Agen PG yang berminat sila SMS saya untuk booking
tempat (klik sini untuk maklumat lanjut)

Akhbar Harian Metro hari ini  memaparkan kisah skim pelaburan emas di Kuala Lumpur yang telah menipu 130 orang mangsa.
Saya sedih melihat riak muka mereka di dalam gambar di bawah sana.
Ada yang marah.. ada yang termenung…
pelabur_berang
Gambar: Pelabur yang menjadi mangsa skim pelaburan emas.

Jadi untuk artikel ini, saya akan membuat analisa apa sebenarnya yang berlaku.
Kita juga boleh belajar daripada kesilapan yang mereka.

Modus operasi syarikat.

Modus operasi syarikat sangat mudah.
Mereka menjual jongkong emas pada harga yang jauh lebih tinggi daripada harga pasaran (RM150/gram)
Namun pelabur tertarik untuk melabur kerana bagi setiap 100 gram yang dibeli, mereka dijanjikan pulangan tetap RM300 sebulan selama 8 bulan. Syarikat memberikan jaminan akan memulangkan modal mereka setelah tamat kontrak. 
Malangnya, sebelum tamat kontrak syarikat ini telah menghadapi masalah aliran tunai yang tidak mencukupi.
Anda boleh baca keseluruhan kisah tersebut di dalam keratan akhbar dibawah:
skim_pelaburan_emas

Apa yang berlaku selepas itu?

Syarikat tersebut hanya mampu membayar pulangan untuk beberapa bulan awal.
Selepas itu syarikat dah tak boleh bayar. Alasan yang diberikan ialah aliran tunai yang tidak mencukupi.
Jadi timbul persoalan kat sini.. takkan sebuah syarikat yang berniaga emas boleh menghadapi masalah aliran tunai??
Bukankah syarikat yang buat skim pelaburan emas nie sepatutnya kaya raya?

Analisa saya.

Berdasarkan pengalaman saya, syarikat yang membuat skim seumpama ini menjalankan skim ponzi (klik sini)
Mereka menggunakan wang daripada pelabur baru untuk membayar pelabur yang lama. Apabila bilangan pelabur baru berkurangan maka syarikat akan kekeringan dana untuk membayar pelabur yang sedia ada.
Akhirnya keseluruhan skim pelaburan akan runtuh.
Kesannya, ramai yang takut dan was-was bila mendengar perkataan pelaburan emas.
Sedangkan pelaburan emas adalah paling selamat, menguntungkan dan meyakinkan.

Sedikit pengiraan.

Dengan menjanjikan pulangan RM300 sebulan selama 8 bulan syarikat ini terpaksa memperuntukkan sekurang-kurangnya RM312 000 untuk belanja faedah sahaja (andaian 130 orang invest 100 gram).
Ini tak termasuk kos-kos tetap yang lain seperti sewa, elektrik, gaji pekerja, untung syarikat, kos belian dan penyimpanan emas dan lain-lain lagi.
Ini akan memberikan tekanan yang besar kepada syarikat untuk membayar pelabur. Sebab itulah syarikat skim pelaburan emas tidak boleh bertahan lama

~*~*~*~




. .
~***~LadingEMAS~***~

No comments:

~*~*~*~ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... ~*~*~